La façana de la Casa Mariano Ros, bé d’interès local, està d’obres. Uns operaris estan reparant l’exterior de l’històric edifici, propietat de la Fundació Privada Sant Llàtzer, per sanejar-lo a causa de l’estat de deterioració d’algunes capes de l’arrebossat. La casa, construïda l’any 1874, està situada en la intersecció del carrer de l’Església amb el del Portal Nou, al Centre.

Els treballs consisteixen a una intervenció de mínims, per consolidar la façana, que la fundació ha emprès a instàncies de l’àrea municipal d’Urbanisme, perquè tècnics d’aquest departament van detectar signes de degradació en la façana durant una inspecció. El sanejament afecta la part de l’edifici que dona al carrer del Portal Nou.

 

 

La Casa Mariano Ros, de marcat classicisme, obra de l’arquitecte municipal Miquel Curet, era la residència dels propietaris del vapor situat just al costat, el Vapor Ros. L’últim dels Ros a habitar la casa senyorial va morir en 1958. L’any 1974, tot just un segle després de la seva construcció, la casa va ser cedida a la fundació. El lliurament es va oficialitzar el 7 de juny de 1974. L’edifici, catalogat al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric i Arquitectònic de Terrassa, va ser casal d’avis Anna Murià i ara es troba en desús, encara que és lloc sol·licitat amb freqüència per a rodatges cinematogràfics.

REFORMES IMPORTANTS

Una bastida amb xarxes ha estat instal·lada en la vorera del Portal Nou per dur a terme les obres de sanejament de l’arrebossat, treballs que afecten la part inferior de la façana, a sota d’una galeria, d’aquest immoble de planta baixa i dues plantes superiors. La superfície total és de 650 metres quadrats.

La mateixa fundació admet que la finca necessita un ascensor i que la planta baixa és utilitzable. La resta de l’edifici, però, requereix “reformes importants”. De moment, s’executa el sanejament de la façana per evitar despreniments a la via pública.

 

Font: Diari de Terrassa