Miquel Romans roda aquests dies a Terrassa la pel·lícula “Comando de gandules”, que, coproduïda per TV3, narra la vida de la jove republicana i feminista Neus Català.

El film es grava al Mas Viver de Torrebonica i explica el retorn a França de Català, després d’haver estat presonera de l’exèrcit alemany al camp de concentració de Holleischen. La història està basada en el llibre “Un cel de plom“, de Carme Martí.

Segons explica TV3, el rodatge va començar fa quatre setmanes. Primer van gravar en una antiga fàbrica de flassades situada a Calamocha (Terol) i ara s’han instal·lat a Torrebonica, un espai que han convertit en el camp de concentració de Holleischen, a l’antiga Txecoslovàquia.

 

 

Romans s’estrena com a director de llargmetratges de ficció amb aquesta cinta protagonitzada per Nausicaa Bonnín, que es posa en la pell de Català quan l’any 1945, amb l’alliberament dels camps nazis, torna a França després d’haver estat presonera de l’exèrcit alemany. L’alegria de ser a casa dels pares contrasta amb la decepció de no tenir notícies del seu marit, l’Albert, capturat igual que ella i enviat al camp de Bergen-Belsen. Mentre recupera la seva vida de llibertat, rememora els fets viscuts un any abans, quan amb un grup de dones, que va ser conegut com el Comando de les Gandules, va sabotejar la fàbrica de producció de bales on els nazis les feien treballar, al que llavors era Txecoslovàquia.

El repartiment està format també pel terrassenc Roger Batalla, Raquel Lascar, Iria del Rio, Natalia Barrientos, Paula Vélez i Laura Conejero, entre d’altres.

El guió del film és de Lydia Zimmerman i Miquel Romans. És una coproducció de Principal 2 Films i Televisió de Catalunya, amb el suport de l’ICEC.

 

Font: Diari de Terrassa